app voor de logopediepraktijk

App in de logopediepraktijk

Transparant
Meer dan tien jaar geleden ontwikkelde Karin Muller, logopediste, samen met een aantal collega’s een groot aantal werkbladen voor het aanleren van grammaticale structuren.

Het materiaal bleek zeer succesvol en resulteerde in het uitgeven van Transparant, een compleet oefenprogramma met spelactiviteiten (uitgeverij Baert). Het programma wordt in meer dan 90% van alle logopediepraktijken in Nederland en België gebruikt. Ook in het logopedieonderwijs wordt Transparant genoemd binnen de lessen over taalontwikkeling.

Logopedie met een app
Om eigentijdse, interactieve spelvormen aan te bieden is Yaacomm benaderd voor het ontwikkelen van een logopedie-app, die bij aankoop van de methode Transparant XL gedownload kan worden. Karin Muller heeft met veel plezier aan het ontwikkelen van de app gewerkt. “Een app biedt allerlei mogelijkheden die je met werkbladen niet hebt, zoals feedback in de vorm van verschillende geluiden en leuke animaties. Als methode-ontwikkelaars weten we veel over de inhoud, maar heel weinig over de technische mogelijkheden. Het was daarom heel prettig samenwerken met Yaacomm. Met hun technische kennis en ervaring met het ontwikkelen van educatieve middelen kwamen we met het bestaande materiaal tot vier nieuwe spelvormen voor de iPad. Daarnaast zijn de instructies en navigatie helder en is de app intuïtief in het gebruik: voor de kinderen is het meteen duidelijk wat er moet gebeuren”.

Ervaringen uit de logopediepraktijk
Inmiddels wordt de app gebruikt door logopedisten door heel Nederland in België. Karin werkt zelf ook graag met de spelvormen op de iPad. “Kinderen reageren enthousiast als we gaan oefenen met de app. Vooral de spelvormen 'Zoek eens' en 'Hoor eens' zijn geliefd. Plaatjes uit de werkbladen komen in de spelvormen tot leven, met beeld en geluid. Na elke uiting kan een ster worden verdiend. Aan het eind verschijnt een leuke animatie met geluid. Deze beloningsvormen werken heel goed; het motiveert kinderen om verder te gaan. Verder zijn er alleen positieve leerervaringen in de spelvormen verwerkt; leren blijft leuk op deze manier.”

De app is geschikt voor iPads en is na aankoop van de Transparant XL-methode te downloaden in de Apple App Store